Datacadabra

De Luistervinq bewijst zich!

Afgelopen week vond de tussentijdse presentatie en demonstratie plaats met het prototype van de Luistervinq. Benieuwd hoe dit is gegaan? Lees dan snel verder.

Project Luistervinq in het kort

De Luistervinq is een oplossing die wordt ontwikkeld om het sportief gebruik in de openbare buitenruimtes te monitoren, op een zo duurzaam mogelijke manier. De opdracht komt van Sportinnovator, door wie Datacadabra is uitgeroepen tot een van de winnaars van de challenge ‘ontwikkel een oplossing om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken.’ Onze oplossing is de Luistervinq, een AI-powered en privacy-proof activiteitenmonitor, die vier activiteiten in kaart kan brengen: wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. De Luistervinq maakt gebruik van twee microfoons en is aangesloten op een zonnepaneel, waardoor het een zeer duurzame oplossing is. De Luistervinq monitort het buitengebruik en geeft inzicht in de drukte en gebruikstypen van een bepaald buitengebied. Dit geeft meer notie van de verschillende aspecten omtrent de gezondheid van inwoners, toerisme en recreatief gebruik. Door deze inzichten om te zetten naar concrete acties worden nog meer mensen in beweging gebracht!

Privacy proof, robuust, zuinig, slim, 24/7 en betaalbaar

Ontwikkelingen

Begin juni is er een succesvolle nulmeting geweest waarbij de vier classificaties (wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken) goed zijn vastgelegd. Sindsdien is er veel ontwikkeld qua software om alle data te verwerken en de modellen te trainen. Momenteel zijn we bezig om de beweegrichting-classificatie te ontwikkelen (links naar rechts, rechts naar links) en dat de groepsgrootte juist gedetecteerd kan worden. Met betrekking tot de hardware is er een printplaat ontwikkeld waarop alle elektronische componenten zich bevinden en correct met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld het zonnepaneel en de batterij, deze twee componenten werken op verschillende typen spanning, waardoor er een regulatiecomponent aangebracht is om ervoor te zorgen dat beide naar behoren werken.

 

Afgelopen week was er een spannend moment, namelijk de tussentijdse evaluatie met de opdrachtgever (Sportinnovator) op het Hulsbeek in Oldenzaal. Tijdens deze sessie heeft Datacadabra een presentatie gegeven over de huidige status van de Luistervinq en de toekomstige stappen. Daarnaast hebben we ook een demonstratie gegeven. Voor de demonstratie was de Luistervinq bevestigd aan een boom langs een wandelpad en hebben we live gedetecteerd dat wanneer er iemand voorbij wandelt, dit ook gedetecteerd en correct wordt geclassificeerd als ‘wandelen’. Dit laat zien dat de Luistervinq goed zijn werk kan doen, ook in het veld. De opdrachtgever was enthousiast en vond het mooi om te zien dat er echt stappen gezet worden in het project. Kortom, het was een succesvolle evaluatie!

Vervolgstappen

De komende weken zullen we ons bezig houden met de Cloud-integratie en het dashboard. Ook blijven we uiteraard testen om zoveel mogelijk data te verzamelen om de Luistervinq te blijven verbeteren. Door meer data te verzamelen, kunnen de geluiden beter worden geclassificeerd en kan er met een grotere nauwkeurigheid worden bepaald wat er wordt gedetecteerd. Verder is er na de vakantieperiode ook weer een sessie met de gebruikersgroep, waarbij we verschillende aspecten van de Luistervinq bespreken.