Er fladdert iets door de lucht

Datacadabra begint het jaar goed: we zijn namelijk uitgeroepen tot winnaar van de challenge van Sportinnovator. Dat betekent dat we komend jaar aan de slag mogen met de ontwikkeling van de Luistervinq: een AI-powered & privacy-proof activiteitenmonitor oplossing. Nieuwsgierig geworden? Onderstaand vertellen we er meer over.

Het meten van sportief gebruik in de openbare ruimte

Hoe maken we sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk?

Sport en bewegen in de openbare ruimte neemt steeds meer toe, zeker door COVID-19. Maar waar, hoeveel en wanneer worden bijvoorbeeld wandelroutes of parken gebruikt? Dat zijn gegevens die beleidsmakers graag inzichtelijk krijgen. Waarom? Omdat het iets kan zeggen over bijvoorbeeld de vitaliteit van inwoners, de aantrekkingskracht op toerisme en de wijze en de mate van recreëren in de openbare ruimte. Én daar liggen kansen om nog meer mensen aan het bewegen te krijgen!

 

Dus kwam Sportinnovator met een challenge: ontwikkel een oplossing om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken. Bij ons begon het te kriebelen en we zien daarin natuurlijk mooie kansen!

De Luistervinq

De Luistervinq: het ziet eruit als een doodnormaal vogelhuisje, maar niets is minder waar. De oplossing kan onopvallend op verschillende plekken in de openbare ruimte geplaatst worden, om op basis van audioapparatuur en AI algoritmen het sportief gebruik te kunnen monitoren op die specifieke plek. Op deze manier kan de aanwezigheid en de classificatie van het gebruik (wordt er gefietst of wordt er gewandeld?) worden vastgesteld. Dit alles is natuurlijk volledig privacy-proof. In 2021 gaan we van start met de ontwikkeling en we hopen de oplossing einde dit jaar op te leveren.

Gebruikersgroepen

De ontwikkeling van de oplossing de Luistervinq is een resultaat van een consortium waarin Datacadabra de initiatiefnemer is en werkt aan de ontwikkeling van de oplossing. Universiteit Twente vervult de rol van Technical Supervision en levert een belangrijke bijdrage met de classificatiemodellen voor de audiodata. Daarnaast nemen de partijen MarketingOost, Gemeente Losser, Recreatiegebied Het Hulsbeek, Routenetwerken Twente en andere partnergemeenten deel als onderdeel van de gebruikersgroep: zij zien toe op de ontwikkeling en geven advies in waar de behoefte ligt om het sportief gebruik van de openbare ruimte te bevorderen. Deze Twentse samenwerking streeft ernaar om een voortrekkende rol te vervullen in het monitoren van het sportief gebruik van deze openbare ruimte en daarmee een voorbeeldfunctie te zijn voor Nederland.