Datacadabra

De Luistervinq Vliegt Uit!

Afgelopen week vond de eindsessie van project Luistervinq plaats. Hierbij werd onze privacyproof activiteitenmonitor gepresenteerd en gedemonstreerd aan de opdrachtgever en de gebruikersgroep.

De eindsessie van project Luistervinq vond plaats door middel van een presentatie bij ons op kantoor met een demonstratie vlakbij en een afsluitende lunch. In een mooi herfstzonnetje liet Team Datacadabra zien aan de aanwezigen hoe de Luistervinq werkt en wat het allemaal kan monitoren.

Hoe begon project Luistervinq?

Het begon allemaal aan het begin van 2021: Sportinnovator stelde een challenge op voor het monitoren van sport en bewegen in openbare buitenruimtes om inzicht te verkrijgen in het type gebruik en het aantal personen. Deze monitoring dient meer inzicht te geven in mogelijke obstakels en dient potentiële kansen voor verbetering te laten zien. Buitenruimtes zijn tegenwoordig namelijk steeds meer in trek, maar er is nauwelijks informatie over het gebruik ervan. De toename leidt tot meer behoefte aan inzicht bij de beleidsmakers, wat weer waardevol is voor verschillende beleidsterreinen, waaronder de vitaliteit van inwoners, de wijze en mate van recreëren in de openbare ruimte en de aantrekkingskracht op toerisme.

 

Toen kwam bij Datacadabra het idee van audio data naar boven, in de vorm van de Luistervinq: een privacyproof oplossing die opgaat in z’n omgeving, maar die toch het gebruik van openbare ruimten in kaart brengt. Door onze kennis en ervaring met Artificial Intelligence was de keuze snel gemaakt: de Luistervinq luistert naar zijn omgeving en door het design van een vogelhuisje na te bootsen zal hij de omgeving niet verstoren. Voor audiodata kennis konden we ons beroepen op de relevante vakgroep van Universiteit Twente. We dienden ons idee in en in januari hoorden we dat we de challenge hadden gewonnen!

De ontwikkeling

Vervolgens zijn we van start gegaan met de ontwikkeling van de Luistervinq: welke componenten zijn van toepassing, wat moet de Luistervinq kunnen detecteren, welke ondergronden zijn er, welke informatiebehoefte is er bij potentiële klanten, etc. Zelf konden we deze vragen niet volledig beantwoorden, dus hebben we tijdens het project dankbaar gebruik gemaakt van een gebruikersgroep. Deze groep bestond uit verschillende partijen uit de regio die over ontzettend veel domeinkennis beschikken en graag wilden meewerken. Tijdens het proces van de Luistervinq hebben we meerdere bijeenkomsten gehouden met MarketingOost, Gemeente Losser, Recreatiegebied Het Hulsbeek en Routenetwerken Twente om de voortgang te presenteren, vragen te stellen en vragen te beantwoorden. De gebruikersgroep was zeer waardevol aangezien zij ons voorzagen in domeinkennis en bijgedragen hebben aan de propositievorming.

“Een energiezuinige en privacyproof oplossing die inzicht geeft in het gebruik van openbare ruimten door te luisteren naar de omgeving”

In de afgelopen maanden heeft Team Datacadabra, met ondersteuning van de Universiteit Twente, de Luistervinq weten te ontwikkelen tot wat het nu is: een energiezuinige en privacyproof oplossing die inzicht geeft in het gebruik van openbare ruimten door te luisteren naar zijn omgeving. Hij kan de classificatie van het gebruik weergeven (wandelen, hardlopen, fietsen, mountainbiken), welke beweegrichting de activiteit heeft (links>rechts of rechts>links) en een indicatie van de groepsgrootte geven. De twee microfoons nemen het geluid op en filteren dit op relevantie, waardoor er vervolgens een classificatie, beweegrichting en groepsgrootte aan gekoppeld kunnen worden. De relevante data wordt dan naar de cloud omgeving gestuurd waardoor de resultaten weergegeven kunnen worden in een dashboard.

 

Na een klein jaar is project Luistervinq afgerond: de hardware en software componenten zijn verwerkt in een waterdichte behuizing die het uiterlijk van een vogelhuisje heeft. Daarnaast levert de Luistervinq waardevolle inzichten op voor meerdere partijen: door het gebruik te monitoren kunnen bezoekersaantallen beter worden gereguleerd en kan onderhoud beter worden voorspeld. Dit levert voordelen op voor onder andere terreinbeheerders, gemeenten, natuurorganisaties en adviesbureaus.

Vervolgstappen

De Luistervinq is klaar voor gebruik! Hij kan worden ingezet voor tellingen, overlast signalering, gebruiksintensiteit of andere monitoring op basis van geluid. De vervolgstap voor de Luistervinq zal zijn om een pilot uit te voeren, waarin wordt besproken wat de specifieke wensen zijn en waarin we gaan testen hoe dit voor langere tijd in de praktijk werkt.

 

Ben je geïnteresseerd in de werking van de Luistervinq of denk je dat de Luistervinq iets kan betekenen voor jouw werk of bedrijf? Neem dan contact met ons op en we gaan met je in gesprek over de mogelijkheden!

Datacadabra

Datacadabra maakt praktische producten en toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie die kunnen waarnemen, begrijpen en uitvoeren. Zo assisteren we mensen om beter, makkelijker, veiliger, efficiënter of duurzamer te werken. Ben je geïnteresseerd in wat Datacadabra voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

 

Up-to-date blijven met betrekking tot het laatste nieuws rondom Datacadabra? Volg ons via LinkedIn en Instagram.