Datacadabra

Technologie tijdens de Vakantie

Omdat de meeste mensen zich momenteel in de vakantiesferen bevinden, gaat het blogartikel van deze week over technologie in de reisbranche. Tegenwoordig zijn veel aspecten van het reizen geautomatiseerd en speelt technologie een steeds grotere, maar niet altijd zichtbare rol. In dit artikel duiken we daar eens in: technologie tijdens de vakantie.

Ik ga op reis en neem mee…

De vakantie begint uiteraard met uitzoeken naar welke bestemming er wordt gereisd. In dit artikel hebben we al uitgelegd dat op websites en platformen de rubriek ‘suggesties voor jouâ’ gebaseerd is op kunstmatige intelligentie die jouw gedrag op een website bestudeerd. De rubrieken op de websites van reisorganisaties zijn op dezelfde manier opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld gekeken naar reizen naar Spanje of bepaalde type hotels, dan zul je onder de aanbevelingen reizen naar Spanje tegenkomen of vergelijkbare hotels. 

 

Als je besluit om met het vliegtuig te reizen zul je ook daar verschillende technologieën tegenkomen. Op het vliegveld hoef je niet meer in te checken aan de balie bij een medewerker, dit kan ook online vanuit huis of via de geautomatiseerde incheck-computers. Daar hoef je alleen nog maar het bevestigingsnummer of het boekingsnummer in te vullen en eventueel een document te scannen. Vervolgens wordt er vanzelf een bagagelabel geprint die je aan jouw koffer bevestigd.

Technologie op de luchthaven

Dan komt het echte technologische werk: de bagagekelder. De barcodes die op de labels en de koffer zelf zitten, worden door slimme scanners gescand om zo de juiste route aan de koffer te geven. Die vergt behoorlijk wat flexibiliteit, aangezien elk bagagestuk anders is en de labels niet op exact dezelfde plek zitten. Omdat er op vliegvelden veel gates, vluchten en incheckbalies zijn waar koffers vandaan komen en naartoe moeten, legt een koffer dus aardig wat kilometers af op de lopende band voordat hij in het juiste vliegtuig terecht komt. Dit vergt behoorlijk wat digitale communicatie tussen verschillende onderdelen van zo’n bagagekelder en dat wordt allemaal door digitale intelligentie geregeld. Scanners en sensoren zorgen ervoor dat de koffer de juiste route volgt met de juiste afslagen en geautomatiseerde robotarmen bewegen de koffers van hoog naar laag en laden ze ook op de karren die ze naar de vliegtuigen brengen. Alle onderdelen communiceren onderling met elkaar en geven data aan elkaar door zodat alles zo goed mogelijk verloopt. 

 

Bij Datacadabra zijn wij uiteraard geïnteresseerd in de data die er allemaal beschikbaar is in zo’n bagagekelder en wat er nog mogelijk zou kunnen zijn. Denk hierbij aan het indexeren van bagage voor een soepeler verloop, minder risico op vastgeraakte of verloren bagage, of efficiëntere verloop van de route zodat er minder tijd op de luchthaven besteed hoeft te worden. Op vakantie gaan is dus niet alleen een ontspanningsreis, maar ook een digitale reis!