Als je een trouwe voetbalfan bent, weet je dat de VAR (Video Assistant Referee) al een tijdje actief is in het (betaald) voetbal om in bepaalde twijfelachtige situaties (hands, buitenspel) meer duidelijkheid te geven. Dankzij de AI technologie kunnen we nu thuis in spanning meeleven of een goal al dan niet wordt toegekend. De beelden van de buitenspelgoal van Xavi Simons tegen Frankrijk en de vermeende handsbal van Memphis Depay bij zijn gelijkmaker in de wedstrijd tegen Oostenrijk liggen nog vers in het geheugen. Bij de laatste speelde ook de AI-technologie die in de wedstrijdbal is verwerkt een rol.
Slimme bal
In de wedstrijdbal voor het EK zijn namelijk bewegingssensoren verwerkt die zo’n 500 keer per seconde informatie stuurt over waar de bal geraakt is. Met behulp van camera’s en AI-systemen die 3D-visualisaties maken, krijgt de scheidsrechter informatie over de positie van de speler en de bal. Zo kon de scheidsrechter ook zien dat Depay de bal op zijn borst opving (en niet met de hand meenam) voordat hij aanlegde voor zijn doeltreffende schot.
Ook na afloop van de wedstrijd kunnen we als kijker meegenieten met de wedstrijdanalyses van Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart. Die maken daarbij steeds vaker gebruik van video-analyses om hun bevindingen kracht bij te zetten. In de toekomst zal op algoritmen en machine learning gebaseerde technologie ook een belangrijke rol gaan spelen bij het analyseren van live data tijdens de wedstrijd. Coaches kunnen hierop anticiperen door de tactiek beter af te stemmen op het spel van de tegenstander of tijdig wissels toe te passen die het wedstrijdverloop in het voordeel kunnen beslissen.
Verbeteren van vrije trappen, corners, penalty’s en fair play
Ook in de voorbereiding op de wedstrijd en tijdens de voetbaltraining wordt steeds meer AI-technologie toegepast om spelers op scherp te zetten. Zo kunnen virtuele assistenten spelers helpen bij het trainen van specifieke vaardigheden, zoals het nemen van corners, vrije trappen en penalty’s. Bij dat laatste is er veelvuldig onderzoek gedaan naar de meest ideale hoek waarin je de bal moet schieten, gebaseerd op data over de hoek die keepers kiezen voor hun duik naar de grond. En in Engeland is onderzoek gedaan naar hoe AI voetballers kan helpen om het nemen van een corner te verbeteren. Uit gegevens over duizenden corners die in de Premier League zijn genomen, is een tool ontstaan waarmee spelers aan de slag kunnen met het oefenen in het nemen van de perfecte hoekschop.
Welke invloed heeft AI-technologie op het voetbal? De technologie zal het spelletje en de deelnemers eraan natuurlijk nooit gaan vervangen. Het blijft een sport van 11 mensen tegen 11 mensen. Wel zal de technologie een belangrijke ondersteunende rol gaan spelen in het verder verbeteren van individuele- en teamprestaties, maar ook in het doorontwikkelen van fair play.
Bereid je voor op de derde helft
Wat voor het voetbal geldt, is ook van toepassing op de inzet van AI-technologie in andere sectoren. De technologie is er niet ter vervanging van de mens, maar complementair aan de mens. In onze optiek is AI dienstbaar en ondersteunend is aan het bedrijfsproces en het verbeteren van (arbeids)prestaties. Ben je benieuwd welke AI-oplossingen wij voor jouw bedrijf kunnen realiseren? In 2 x 45 minuten praten we jou bij over de mogelijkheden en de haalbaarheid van AI binnen jouw organisatie. Ben je overtuigd? Dan knopen we er graag nog een derde helft aan vast.