Cases

audio processing
machine learning

Sportinnovator stimuleert de sportdeelname en sportief bewegen, vergroot de kans op topsport medailles en draagt bij aan de plezierbeleving van sport, zowel actief als passief. Door de samenwerking met meer dan 200 partners, wil Sportinnovator de impact van sportinnovatie vergroten.

De vraag

De vraag van Sportinnovator was om het inzicht in terreinbeheer te verbeteren: sneller en gemakkelijker inzicht krijgen in het sportief gebruik van de openbare ruimte, om het gebruik hiervan te verbeteren en ter aanmoediging van de sportieve activiteiten.

 

Om inzicht te krijgen, moesten werknemers patrouilleren en mensen gaan tellen in een openbare ruimte. Dat is kostenintensief en inefficiƫnt de situatie had potentie voor toepassing van slimme technologie.

Het proces

Het doel van het project was om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken op een privacy-proof, duurzame en non-invasieve manier. Datacadabra heeft een prototype ontwikkeld voor het detecteren en classificeren van audiodata middels een microfoon in een vogelhuisje.

Data

De audiodata wordt verkregen door middel van microfoons die zich bevinden in een vogelhuisje. Een embedded audio classificatie algoritme herkent op basis van frequenties het geluid van de sportieve activiteit, zoals hardlopen.

Diensten

De verkregen audiodata wordt automatisch geclassificeerd en zo wordt inzichtelijk welke activiteiten plaatsvinden in de betreffende openbare ruimte. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken.

Terugkoppeling

Datacadabra heeft een dashboard ontwikkeld om de inzichten in het gebruik van de openbare ruimte weer te geven. Zo kunnen terreinbeheerders eenvoudig inzien welke activiteiten hebben plaatsgevonden.

Het resultaat

Door het patrouilleren te automatiseren, is er een besparing van arbeidskrachten en kunnen terreinbeheerders hun werkzaamheden gerichter inzetten. Daarnaast kan de gemeente samen met Sportinnovator sportieve activiteiten aanmoedigen en daarmee de effectiviteit van de openbare ruimte vergroten.