Een dag bij Datacadabra
In deze reeks wordt de lezer meegenomen in het dagelijks werk bij Datacadabra om meer inzicht te geven in hoe Datacadabra werkt. Veel technische aspecten zijn erg abstract en daardoor moeilijk voor te stellen in dagelijks werk, zoals Computer Vision en Machine Learning. In deze reeks wordt dit opgehelderd aan de hand van een typische werkdag van één van onze collega’s. Dit keer hebben we Josje van ‘t Padje, één van onze Data Scientists, gevraagd wat zij zoal doet op een dag.

Digitale intelligentie kent veel vormen: artificial intelligence, machine learning, computer vision, data science, noem maar op. Binnen Datacadabra wordt er gebruikgemaakt van bijna alle vormen, afhankelijk van de wensen van de klant. Zo is de MowHawk een toepassing om bermen slimmer te maaien en een voorbeeld van Computer Vision waarbij er gebruik gemaakt wordt van beeldherkenning. Een project met een hele andere technische focus is de Luistervinq, een toepassing om het gebruik van buitenruimtes in kaart te brengen, deze maakt namelijk gebruik van geluidsherkenning in plaats van beeldherkenning. Dit laat al iets meer zien van de technische verschillen die er zijn binnen Datacadabra, maar om dit nog iets helderder te krijgen, hebben we Josje een paar vragen gesteld.

Even voorstellen
Josje van ‘t Padje is Data Scientist bij Datacadabra en ze houdt zich bezig met allerlei aspecten rondom data en werkt met data aangeleverd door klanten, maar ook met zelf verzamelde data. Verder ontwikkelt ze machine learning modellen en voert ze berekeningen uit op grote datasets. “Daarnaast help ik ook mee met het ontwikkelen van de overige software, zoals pipelines die nodig zijn om de data en machine learning modellen tot een project te maken. Vooral aan het begin van nieuwe projecten ben ik bezig met het uitwerken van het project om vast te leggen wat we zoal gaan doen binnen dit project”.

Een typische werkdag voor Josje begint rond 08.00 uur wanneer ze aan de slag gaat met haar taken. Een goede start van de dag is voor haar een goed ontbijt met een lekkere kop thee en wanneer ze op kantoor werkt volgt hierop een fietstochtje van een halfuur. “Op de fiets geniet ik van de natuur waardoor ik met een fris hoofd mijn werkdag kan beginnen. Ook houd ik ervan om de dag ervoor alvast voor mijzelf duidelijk te hebben wat ik de volgende dag kan doen, dit helpt mij om de dag productief te beginnen.” Net zoals haar collega’s eerder al schreven, heeft Josje om 09:00 uur een standup met het gehele team om elkaar op de hoogte te brengen van het huidige werk en de planning voor de dag. “Vervolgens ga ik door met de taken van die dag. Als ik op kantoor werk, ga ik altijd met mijn collega’s een rondje lopen tijdens de lunch. Hier kletsen we even kort over wat we in het weekend gedaan hebben of gaan doen of over de vakanties. Na de lunch ga ik weer aan de slag.”

Huidige werkzaamheden
Momenteel start Datacadabra met een aantal partners een nieuw project op, iets waar Josje veel van haar tijd in steekt: “Momenteel ben ik bezig met het opstarten van een nieuw project. Voor dit project zitten we nog in de ontwerpfase, dat betekent dat we vooral bezig zijn met het opstellen van de requirements waaraan het project moet gaan voldoen. Dit is belangrijk, zodat iedereen later in het proces weet wat er gedaan moet worden. Doordat er zo’n verscheidenheid aan projecten is, zijn er verschillende werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Ik leer hier ontzettend veel van door de hulp van mijn collega’s en het op mijn beurt helpen van collega’s. Het liefst houd ik mij bezig met complexe vraagstukken en het oplossen van puzzeltjes, zoals hoe je uit kadasterdata (die alleen de bovenaanzicht van huizen bevat) bepaalt om wat voor type huis het gaat, dus vrijstaand, hoekwoning, appartement, etcetera.”

“Mijn collega’s staan voor mij klaar en ik sta klaar voor m’n collega’s”

Wanneer we vragen hoe het werken bij Datacadabra is, antwoord Josje enthousiast: “Bij Datacadabra is iedereen altijd bereid je te helpen. Natuurlijk weten je collega’s ook niet alles, maar samen kom je er toch vaak sneller uit en het is ook nog eens ontzettend gezellig. Of ik nu op kantoor werk of thuis, mijn collega’s staan voor mij klaar en ik sta klaar voor m’n collega’s. Dit geeft een fijne, laagdrempelige sfeer waardoor het tempo er ook goed in blijft zitten.”

Verder vertelt Josje dat ze zeer trots is op het werk wat ze in het halfjaar dat ze bij Datacadabra werkt, heeft bereikt. Ze heeft aan meerdere grote projecten meegewerkt en hiervoor de basis helpen opstellen: “waaronder het schrijven en herschrijven van code, de pipeline voor de Luistervinq en de exportmodule van de MowHawk, waarmee de data uit de database wordt opgehaald en wordt geëxporteerd naar shapefiles die weergeven waar er gereden is en waar wat gedetecteerd is. Ook ben ik trots op de data die ik heb verzameld en samengevoegd van alle huizen in Nederland voor een nieuw project.”

Werken in de buitenruimte
De afsluitende vraag gaat over een bijzondere of grappige gebeurtenis tijdens het werken. Datacadabra werkt voornamelijk in de sector buitenruimte, maar tijdens één van de testmomenten voor de Luistervinq werd dit wel heel letterlijk genomen door het team: “Tijdens het ontwikkelen van de Luistervinq hebben we veel tests gedaan in de natuur. Voor één van deze tests was ik samen met een collega buiten aan het testen en we hadden toen net de live classificatie geïmplementeerd. Hier bleek iets toch nog niet helemaal goed te gaan, dus moesten we wat aan de code veranderen. In plaats van alles in te pakken om het probleem op kantoor op te lossen, haalde mijn collega een picknickkleed uit zijn auto en hebben we het probleem daar ter plekke, op het picknickkleed, opgelost terwijl we genoten van het mooie weer.”

Kortom, Josje heeft in haar eerste halfjaar bij Datacadabra aan bijna alle projecten een betekenisvolle bijdrage geleverd, die veelal de basis heeft gevormd voor de verdere voortgang van de projecten. Deze werkzaamheden dragen bij aan de basis en de werkstructuur van Datacadabra, iets wat bij een snelgroeiend bedrijf goed van pas komt!

Datacadabra
Datacadabra zet technologieën in om organisaties te ondersteunen en daarmee haar experts om sneller, beter en efficiënter te kunnen werken. Dat doen we met slimme en schaalbare oplossingen. Ben je geïnteresseerd in wat Datacadabra voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Up-to-date blijven met betrekking tot het laatste nieuws rondom Datacadabra? Volg ons via LinkedIn en Instagram.