Hoe gaat Datacadabra om met data?

In de blogserie 'How it's done' nemen we je mee in de wereld van Artificial Intelligence technieken en de manier waarop wij als Datacadabra dit toepassen. Daarmee geven we je inspiratie over hoe het waardevol kan zijn binnen jouw domein. In het laatste blogartikel van deze reeks gaan we in op de manier waarop wij met data omgaan. Lees snel verder.

Enorme hoeveelheid data

Data zijn in- of outputgegevens die in een digitaal informatiesysteem worden beheerd. Wij als Datacadabra verzamelen data in verschillende soorten en maten. Hierbij kun je denken aan verschillende types. Denk bijvoorbeeld aan de MowHawk, een camerasysteem dat geïnstalleerd wordt op een bermmaaimachine. Met deze oplossing wordt data binnengehaald, over bijvoorbeeld locaties, tijden en waargenomen objecten.

Als je deze data allemaal los hebt, zijn ze wellicht niet heel interessant. Dat zit zo: als je enkel weet welk object gesignaleerd is, maar niet weet waar, dan is het geen relevante informatie. Zodra je ook weet wáár dit object gesignaleerd is, dan wordt het wél interessant. Wij structureren data op zo’n manier dat er relaties uit af te leiden zijn. Object X wordt bijvoorbeeld heel vaak op plaats Y gezien. Daar kunnen we dan conclusies en acties aan verbinden.

Veilig en privacy-proof

Het belangrijkste bij het werken met data is dat er veilig mee omgegaan wordt. Data opslaan mag niet altijd, zeker niet als het privacygevoelig is. Datacadabra slaat enkel data op waaruit geen persoonsgegevens af te leiden zijn. In het geval van afbeeldingen zullen wij delen met mensen of auto’s altijd wegknippen en verwijderen.

Verantwoord omgaan met data, dat is waar Datacadabra voor staat!

Verantwoord omgaan met data in de praktijk

Zoals je misschien eerder hebt gelezen, zijn we op dit moment bezig met de ontwikkeling van de Luistervinq. De Luistervinq is een privacy-proof oplossing die op verschillende plekken in de openbare ruimte geplaatst kan worden. Het haalt op basis van audioapparatuur en AI-algoritmen data binnen. Die data wordt omgezet tot informatie en zo kan het sportief gebruik van die specifieke plek worden gemonitord. Op die manier kan de aanwezigheid én de classificatie van het gebruik (wordt er gefietst of wordt er gewandeld) worden vastgesteld.

Natuurlijk is de Luistervinq volledig privacy-proof, we luisteren namelijk niet naar wat mensen zeggen. Het gebied van geluid waarin spraak zit wordt onherkenbaar gemaakt. Dat gebeurt niet alleen bij het eindproduct, maar ook bij eventuele tussenstappen. Tevens zorgen we ervoor dat de audio niet wordt opgeslagen, maar enkel bij tellingen in absolute aantallen wordt doorgegeven.