MowHawk – De volgende stap in bermbeheer

De MowHawk is een slim camerasysteem op de maaibalk van een bermmaaimachine die zorgt voor meer biodiversiteit, circulair gebruik van het bermmaaisel én inzicht tijdens het gehele bermmaaiproces.

Ontdek de voordelen

Slim maaien

De MowHawk faciliteert natuur-inclusief bermbeheer. Maar wat betekent dit nu?

Natuur-inclusief

De MowHawk spaart de natuur en zorgt voor de natuur. Door de chauffeur te voorzien van instructies voor gefaseerd maaien, krijgen insectenpopulaties leefruimte en dit brengt een voedingsbodem voor terugkerende biodiversiteit.

Circulaire verwerking

Het maaisel dat vrijkomt bij bermmaaien met de MowHawk is geschikt voor circulair hergebruik. Dit is mogelijk doordat onderscheid wordt gemaakt in de kwaliteit ervan aan de hand van de aanwezigheid van zwerfvuil en invasieve exoten. Zo ontstaat een schone grondstoffenstroom, die hoogwaardig kan worden verwerkt.

Detectie invasieve exoten

De verspreiding van invasieve exoten is erg zorgwekkend. De MowHawk detecteert invasieve exoten, waardoor eliminatie mogelijk is, omdat ze in een aparte maaigang verwerkt kunnen worden. Alle detectiegegevens kunnen worden gebruikt om effectieve maatregelen te voeren om de invasieve exoten te verminderen.

Problemen met huidige maaimethodes

Het onderhouden van bermen is een grote kostenpost – laat staan ze de ecologische aandacht te geven die het eigenlijk zou verdienen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de huidige maaimethoden zorgen voor achteruitgang van de biodiversiteit en insecten populaties. Een ander knelpunt is dat het maaisel zwerfvuil en invasieve exoten bevat, waardoor de verwerking ervan prijzig is. Het inzicht in deze zaken is matig. Er is namelijk geen tijd en geen faciliteit voor.

Hoe het werkt

De MowHawk

De MowHawk biedt technische ondersteuningen om natuur-inclusief bermbeheer mogelijk te maken.

Stap 1

Real-time maai instructies

De chauffeur ontvangt instructies in de vorm van maailocaties en ecologische maaipatronen. De bermeigenaar kan real-time zien waar en hoe er is gemaaid.

Stap 2

Kwaliteit bermmaaisel meten

Het camerasysteem detecteert zwerfvuil, invasieve exoten en het gewicht van het maaisel. Hierdoor kan de samenstelling van het bermmaaisel worden geclassificeerd, hoogwaardiger worden verwerkt en circulair worden gebruikt.

Stap 3

Inzicht in bermbeheer

Er wordt informatie verzameld over maaipatronen, maaifrequenties, zwerfvuil, invasieve exoten, biodiversiteit, maaisel en meer. Dit geeft meer inzicht en is de eerste stap naar beter beleid, circulariteit en het volledig benutten van het biodiversiteitspotentieel van bermen.

“Datacadabra geeft ons het gevoel goed inzicht te hebben in de praktische vragen die wij hadden. Ze kwam met simpele, doeltreffende en kosteneffectieve oplossingen. De uitvoering vindt plaats in aantoonbare stappen op zowel technisch gebied als het vermarkten ervan. De oplossing helpt ons om belangrijke inzichten te genereren op basis van data en hiermee onze natuur-inclusieve doelstellingen te bereiken. En daarnaast om het meer circulair toepassen van bermgras een stap dichterbij te brengen.”

Laura van Vuurde – Provincie Overijssel

Heeft u nog vragen?

Wilt u de MowHawk live in actie zien of heeft u nog andere vragen? Laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.

[contact-form-7 id=”4″]

Renee Roeleveld – Business Developer