Afgelopen week vond de eerste nulmeting plaats met het prototype van de Luistervinq. Benieuwd hoe dit is gegaan? Lees dan snel verder…

Project Luistervinq in het kort
De Luistervinq is een oplossing die wordt ontwikkeld om het sportief gebruik in de openbare buitenruimtes te monitoren, op een zo duurzaam mogelijke manier. De opdracht komt van Sportinnovator, door wie Datacadabra is uitgeroepen tot een van de winnaars van de challenge ‘ontwikkel een oplossing om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken’. Onze oplossing is de Luistervinq, een AI-powered & privacy-proof activiteitenmonitor, die vier activiteiten in kaart kan brengen: wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. De Luistervinq zal de uiterlijke kenmerken hebben van een vogelhuisje, zodat hij zoveel mogelijk opgaat in zijn omgeving en deze niet verstoort. De Luistervinq maakt gebruik van twee microfoons en is aangesloten op een zonnepaneel, waardoor het een zeer duurzame oplossing is. De Luistervinq monitort het buitengebruik en geeft inzicht in de drukte en gebruikstypen van een bepaald buitengebied. Dit geeft meer notie van de verschillende aspecten omtrent de gezondheid van inwoners, toerisme en recreatief gebruik. Door deze inzichten om te zetten naar concrete acties worden nog meer mensen in beweging gebracht!

 

Privacy proof, robuust, zuinig, slim, 24/7 en betaalbaar


De Eerste Test
Afgelopen week heeft het team van Datacadabra de eerste prototypes van de Luistervinq getest op het terrein van de Universiteit Twente, om te kijken of ze het beoogde resultaat opleveren. Tijdens deze nulmeting is de Luistervinq bevestigd langs een geschikte ondergrond waarop we zelf de vier classificaties hebben verzorgd, namelijk lopen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. Het resultaat mocht er zijn: de verzamelde data is goed bruikbaar en met wat kleine aanpassingen kunnen we werken aan een veelbelovend product! 

De vier classificaties zijn goed te herkennen en onderling te onderscheiden in de data die is verzameld, en de bewegingsrichting van het geluid kan worden aangetoond. Nu moet de ruwe data worden verwerkt tot relevante input voor de algoritmen, daarna wordt de verkregen data voorzien van een label (activiteit, groepsgrootte en afstand) voor het ontwikkelen en trainen van de modellen. Vervolgens wordt er een tweede test uitgevoerd om de werking te demonstreren

Daarnaast zijn er ook standaard gegevens gemeten die invloed kunnen hebben op de testresultaten, zoals het weer (temperatuur, vochtigheid, wind), omgevingstype (open plek, bebost gebied), geografische locatie en de afstand van de Luistervinq tot het gebruikte pad.

Vervolgstappen
De komende weken zal Datacadabra bezig gaan met het verwerken van alle gedetecteerde activiteiten en dus met het verwerken van de eerder genoemde data. Daarna zal het prototype waar nodig worden verbeterd zodat er een Luistervinq wordt gemaakt die productie-klaar is en het gebruik van buitenruimtes in de regio in kaart kan brengen!

Datacadabra
Wij als Datacadabra zetten technologieën in om organisaties te ondersteunen en daarmee haar experts om sneller, beter en efficiënter te werken. Dat doen we met slimme, schaalbare oplossingen.

Ben je geïnteresseerd in de Luistervinq of wat wij als Datacadabra voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Up-to-date blijven met betrekking tot het laatste nieuws rondom Datacadabra? Volg ons via LinkedIn en Instagram.