Een wereld vol camera’s
In de wereld zijn steeds meer camera’s en daardoor wordt er enorm veel data verzameld en geregistreerd. Aan deze geanalyseerde beelden kunnen we een bepaalde intelligentie meegeven, zodat er waardevolle informatie uit kan worden gehaald en slimme beslissingen genomen kunnen worden. Het vakgebied van Computer Vision is een groot onderdeel binnen AI en tevens een techniek die wij als Datacadabra veel inzetten.
Patronen, vormen, kleuren en grootte
De basis van Computer Vision zit hem in het herkennen van beelden op basis van bepaalde kenmerken, zoals vormen, grootte, kleur en materialen. Deze kenmerken samen bepalen het object wat je wilt detecteren. Dit lijkt een eenvoudige taak, maar computers de beelden laten begrijpen en herkennen is een uitdaging.
Stel, we willen een specifieke plant herkennen met ons Computer Vision systeem. Het systeem krijgt een enorme hoeveelheid aan beelden te zien, waarvan sommigen die specifieke plant tonen. Het is dan aan het systeem om te bepalen of het die plant ziet. Kenmerken zoals patronen, kleur, grootte en vorm samen bepalen of het object wel of geen specifieke plant is.
De MowHawk
Binnen verschillende praktijkcases van Datacadabra maken we gebruik van Computer Vision. Bijvoorbeeld onze MowHawk (www.mowhawk.nl) maakt gebruik van Computer Vision. Het is een camera die bevestigd wordt op de maaibalk van een bermmaaimachine. De camera maakt tijdens het maaien van de berm beelden die real-time worden geanalyseerd. Het systeem is op basis van een enorme hoeveelheid data getraind om invasieve exoten, zoals een Japanse Duizendknoop, of afval te herkennen. Op die manier kan efficiënter beleid worden gevoerd.