Datacadabra

Europese regels voor veilig omgaan met AI

De Europese Commissie heeft gisteren een aantal regels gepresenteerd om misbruik van kunstmatige intelligentie (AI) tegen te gaan. In de regels wordt uitgelegd hoe bedrijven en overheden met de technologie moeten omgaan.

De regels gaan bijvoorbeeld over het feit dat de gegevens waarmee deze systemen werken tiptop in orde zijn, om te voorkomen dat mensen onrecht wordt gedaan. Ook moet te achterhalen zijn hoe een computer tot een bepaalde conclusie is gekomen en mensen moeten altijd controles blijven uitvoeren.

Omdat de technologie AI nog nieuw voelt voor mensen, is het belangrijk dat er een band van vertrouwen is. Daar hechten we bij Datacadabra veel waarde aan. Veilig en privacy-proof omgaan met data is voor ons dan ook een vereiste. Dat doen we door bijvoorbeeld op modelniveau aan te tonen dat we niks detecteren wat raakt aan privacy gevoeligheid. Ook anonimiseren wij al onze data. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het automatisch onherkenbaar maken van personen en nummerborden.

Toekomstgericht

De EU hoopt met de regels lijnen uit te zetten voor een wereldwijde actie. Het voorstel van de Europese Commissie moet echter nog wel beoordeeld worden. Naar verwachting treedt de nieuwe wetgeving over een paar jaar in werking. Wij vinden het in ieder geval een mooi initiatief. Op weg naar ethische technologie in de hele wereld!

Je leest het volledige nieuwsbericht van nu.nl via deze link.