Hoogtepunt in Project Luistervinq

Afgelopen week vond de eerste sessie met de gebruikersgroep van project Luistervinq plaats, een duurzame oplossing om het gebruik van openbare buitenruimtes te monitoren. De bijeenkomst werd georganiseerd door Datacadabra, en alle gebruikers van de Luistervinq waren digitaal aanwezig om updates te krijgen en om de verdere stappen van het project te bespreken. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst!

Wat is project Luistervinq?

De Luistervinq is een oplossing die ontwikkeld wordt om het sportieve gebruik in de openbare buitenruimtes te monitoren, en dit op een zo duurzaam mogelijke manier. De opdracht komt van Sportinnovator, door wie Datacadabra is uitgeroepen tot één van de winnaars van de challenge ‘ontwikkel een oplossing om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken’.

Onze oplossing is de Luistervinq, een AI-powered & privacy-proof activiteitenmonitor, die vier activiteiten in kaart kan brengen: wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. De Luistervinq zal de uiterlijke kenmerken hebben van een vogelhuisje, zodat hij zoveel mogelijk opgaat in zijn omgeving en deze niet verstoord. Door het gebruik van twee microfoons die aangesloten zijn op een zonnepaneel, is de Luistervinq een zeer duurzame oplossing om buitengebruik te detecteren, en inzicht te geven in de drukte en gebruikstypen van een bepaald buitengebied. Dit geeft inzicht in verschillende aspecten omtrent de gezondheid van inwoners, toerisme en recreatie gebruik, en deze inzichten kunnen omgezet worden in kansen om nog meer mensen aan het bewegen te krijgen!

Gebruikersgroep Bijeenkomst

Om alle aangesloten partners zo goed mogelijk bij dit project te betrekken en op de hoogte te houden van wat er allemaal gebeurd, is er afgelopen week een bijeenkomst gehouden speciaal voor de gebruikersgroep. Deze groep bestaat uit Recreatiegebied Het Hulsbeek, Routenetwerken Twente, Gemeente Losser en Marketing-Oost, en zal de ontwikkelingen volgen en beoordelen op bruikbaarheid en dergelijke. Ook geeft de groep advies aan Datacadabra om samen tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Ook de Universiteit Twente is betrokken bij dit project, om in samenwerking met Datacadabra het technische aspect te vervullen. Deze Twentse samenwerking streeft ernaar om een voortrekkende rol te vervullen in het monitoren van het sportief gebruik van deze openbare ruimte en daarmee een voorbeeldfunctie te zijn voor Nederland.

 

Tijdens de bijeenkomst heeft Datacadabra de stand van zaken omtrent de Luistervinq gepresenteerd en met de gebruikersgroep de verdere stappen van het project bepaald, om zo alle wensen en ideeën in kaart te brengen. De bijeenkomst was erg succesvol met veel goede inzichten en mogelijkheden voor de Luistervinq.

 

Dank aan Recreatiegebied het Hulsbeek, Routenetwerken Twente, Gemeente Losser en Marketing-Oost voor de enthousiaste deelname en input tijdens deze bijeenkomst!