Datacadabra

Cases

audio processing
machine learning

Sportinnovator stimuleert de sportdeelname en sportief bewegen, vergroot de kans op topsportmedailles en draagt bij aan de beleving en het plezier dat mensen hebben bij sport, zowel actief als passief. Door de samenwerking met meer dan 200 partners, wil Sportinnovator de impact van sportinnovatie vergroten.

De vraag

De vraag van Sportinnovator was om het inzicht in terreinbeheer te verbeteren: sneller en gemakkelijker inzicht krijgen in het benutten van de openbare ruimte voor sportieve doeleinden, het gebruik hiervan te verbeteren en sportieve activiteiten verder aan te moedigen.

 

Om inzicht te krijgen, moesten werknemers patrouilleren en mensen gaan tellen in de openbare ruimte. Dat is arbeids- en kostenintensief en dus weinig efficiënt. De situatie had potentie voor toepassing van slimme technologie.

Het proces

Het doel van dit project was om gegevens over sportief gebruik van de openbare ruimte inzichtelijk te maken op een privacybestendige, duurzame en non-invasieve manier. Datacadabra heeft een prototype ontwikkeld voor het detecteren en classificeren van audiodata door middel van een microfoon in een vogelhuisje. Dit prototype kreeg de naam Luistervinq mee.

Data

De audiodata wordt verkregen door middel van microfoons die zich bevinden in een vogelhuisje. Een embedded audio classificatie algoritme herkent op basis van frequentiepatronen het geluid van de sportieve activiteit, zoals hardlopen.

Diensten

De verkregen audiodata wordt automatisch geclassificeerd. Zo wordt inzichtelijk welke activiteiten plaatsvinden in de betreffende openbare ruimte. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken.

Terugkoppeling

Datacadabra heeft een dashboard ontwikkeld om de inzichten in het gebruik van de openbare ruimte weer te geven. Zo kunnen terreinbeheerders eenvoudig inzien welke activiteiten hebben plaatsgevonden.

Het resultaat

Het automatiseren van het patrouilleren leidt tot een besparing van arbeidskrachten, waardoor terreinbeheerders hun werkzaamheden gerichter kunnen inzetten. De Luistervinq stelt gemeenten in staat om samen met Sportinnovator beleidsaanpassingen meetbaar te maken die betrekking hebben op het vergroten van de openbare ruimte.